D66 en GroenLinks stellen harde eisen aan het kabinet in ruil voor eventuele steun aan de bezuinigingsplannen voor volgend jaar.

GroenLinks weigert akkoord te gaan met een extra besparing van 6 miljard euro in 2014. D66 eist het naar voren halen van hervormingen van onder meer de WW en het ontslagrecht.

Dinsdagavond laat kwamen de fractieleiders van de vier oppositiepartijen waarmee het kabinet nog onderhandelt – naast D66 en GroenLinks ook ChristenUnie en SGP – weer bijeen met premier Mark Rutte en de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Eerder had het kabinet om de tafel gezeten met de woordvoerders Financiën en Sociale Zaken van de vier partjen en de regeringsfracties VVD en PvdA.

Het kabinet heeft dinsdag berekeningen op tafel gelegd van de voorstellen die het tot dusver aan de oppositie heeft gedaan. Het gaat onder meer om lastenverschuivingen, extra investeringen in onderwijs en het versnellen van ingrepen in de arbeidsmarkt.

Harde opstelling D66 en GroenLinks

D66-leider Alexander Pechtold was aanvankelijk niet tevreden over de uitkomsten. Op de vraag of het nog alleen gaat om de puntjes op de i, zei hij: "Er is nog niet eens een i.'' D66 stelde zich tot nog toe hard op in de onderhandelingen en eiste versnelling van belangrijke delen van het sociaal akkoord.

GroenLinks-leider Bram van Ojik lijkt aan te sturen op een uitzonderingspositie voor zijn partij, waarbij hij niet alle bezuinigingen hoeft te steunen. Het is de vraag of dit geaccepteerd wordt. Mogelijk zal GroenLinks de onderhandelingstafel verlaten, zoals het CDA dat eerder deed. SP en PVV hebben vanaf het begin niet meegedaan. Zij willen dat het kabinet aftreedt.

Woensdag verder onderhandelen

Het kabinet onderhandelt woensdag verder met de oppositiepartijen over de begroting en bezuinigingen voor volgend jaar. Aan tafel zitten dan opnieuw rond 12 uur de financiële woordvoerders van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP en van de regeringspartijen VVD en PvdA.

Pechtold was in de nacht van dinsdag op woensdag optimistisch na opnieuw urenlange onderhandelingen. Hij ziet "openingen" in de onderhandelingen die kabinet en oppositie voeren over de begroting van volgend jaar. Wel moeten er wat hem betreft nog berekeningen van de plannen worden gemaakt.

ChristenUnieleider Arie Slob was ook positief al ziet hij "de eindstreep nog niet''. De financiële woordvoerders van de zes partijen gaan woensdag aan het begin van de middag weer met Dijsselbloem om de tafel.

Kees van der Staaij (SGP) zei dat er vooruitgang is geboekt, "maar we zijn er nog niet''. Hij zei dat de 6 miljard die het kabinet wil bezuinigen in 2014 op tafel liggen. Volgens Bram van Ojik (GroenLinks) is daar echter niet over gesproken.

Gesprekken gaan door bij absentie Dijsselbloem

Premier Mark Rutte heeft ook nog steeds goede hoop dat de partijen die betrokken zijn bij het overleg gezamenlijk tot een uitkomst kunnen komen. Hij wilde zich niet uitlaten over hoe snel er een akkoord over de begroting kan zijn.

Geen van de betrokkenen wilde een uitspraak doen over de duur van de onderhandelingen. Maar volgens Diederik Samsom (PvdA) kunnen de gesprekken gewoon doorgaan zonder minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) die donderdag naar de Verenigde Staten vertrekt. "Er kan gewoon doorgewerkt worden, er is genoeg te doen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl